Skip to content

Ohjelmistotestaus-koulutus 2024

Ohjelmistotestaus-koulutuksessa saat kattavan ymmärryksen ohjelmistojen laadunvarmistuksesta ja testauksesta osana ohjelmistotuotannon prosessia. Opit ymmärtämään ohjelmistotestauksen keskeiset käsitteet. Koulutuksen aikana opit suunnittelemaan hyödyllisiä testitapauksia, joita voit soveltaa käytännössä. Lisäksi tutustut tärkeimpiin työvälineisiin testaustyön kannalta ja opit soveltamaan niitä osana työkulkua.

Koulutuksessa keskitytään myös manuaalisen testauksen ja testausautomaation eroihin, niiden hyötyihin ja haasteisiin. Saat valmiudet soveltaa testausautomaatiotyökaluja regressiotestauksen toteuttamisessa ja syvennät osaamistasi ohjelmistotestauksen eri osa-alueilla.


Kohderyhmä

Koulutuksen aikana tutustut ohjelmistotestauksen käsitteisiin, tekniikoihin ja menetelmiin. Koulutus on suunniteltu ohjelmistotestauksesta kiinnostuneille. Olitpa sitten vasta-alkaja tai jo aiemmin ohjelmistotestaukseen perehtynyt, tarjoamme sinulle mahdollisuuden päivittää ja vahvistaa osaamistasi. Koulutuksen suorittamalla parannat työllistymismahdollisuuksiasi ICT-alalle, erityisesti ohjelmistotestauksen tehtäviin. Ohjelmoinnin perusteet (python ja/tai JavaScript) tulisi olla hallinnassa.


Tavoitteet

  • Opiskelija ymmärtää ohjelmistotuotannon peruskäsitteet. Opiskelja kykenee tuottamaan/yhdistämään tarvittavia työkaluja testaustyön tueksi.
  • Opiskelija tuntee ohjelmistoteollisuuden yleisesti käyttämät toimintatavat
  • Opiskelija kykenee osallistumaan vaatimusmäärittelytyöhön ja tuottamaan tarvittavia testitapauksia vaatimusmäärittelyn pohjalta.
  • Opiskelija osaa laatia testisuunnitelman, suorittaa testitapauksia ja raportoida löydettyjä vikoja vikaraportoinnnin muodossa
  • Opiskelija tuntee tärkeimmät ohjelmistotestauksen käsitteet ja ymmärätää niiden merkityksen ohjelmistokehityksessä
  • Opiskelija kykenee osallistumaan hyväksyntätestaajan roolissa ohjelmistopalvelun kehittämiseen
  • Opiskelija tuntee testausautomaation perusteet ja kykenee tuottamaan tarvittaessa automatisoidun testitapauksen soveltaen siihen opetettua testaustyökalua

Sisältö

Koulutuksen teknologiasisällön pääpainotuksena on ohjelmistotestaus, ja tarkempi sisältö räätälöidään henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) avulla vastaamaan Keski-Suomen yritysten testaustarpeita sekä aiempaa osaamistasi.

Koulutuksen ensimmäiset 45 päivää on tietopuolista valmennusta, joka toteutetaan lähi-, kontakti- ja etäopetuksena. Tämän jakson alussa perehdytään testauksen ja laadunvarmistuksen perusteisiin sekä kerrataan ohjelmoinnin perusteita. Valmennusjakson aikana opiskelet myös itsenäisesti kouluttajan tukemana oman opintosuunnitelmasi mukaisia teknologioita ja testausmenetelmiä, kuten yksikkötestaus, integraatiotestaus, järjestelmätestaus, hyväksymistestaus, tutkiva testaus sekä automatisoinnin osalta versionhallintaympäristöjen CI/CD-ketjuja. Koulutuksessa tutustutaan myös testauksen työkaluihin (mm. Robot Framework, Cypress, Playwright).

Tietopuolisen valmennusjakson jälkeen on aika kerryttää kokemusta ohjelmistotestauksen parissa 50 päivän työssäoppimisjaksolla, joka voi tapahtua joko työelämälähtöisen projektitiimityöskentelyn tai alan yrityksessä tapahtuvan työssäoppimisjakson kautta.

Koulutuksen lopussa sinulla on valmiudet toimia ohjelmistotestauksen eri rooleissa ja ymmärrät ohjelmistotestauksen merkityksen osana laadukkaan ohjelmistotuotannon prosessia.


Aikataulu

  • Orientaatiojakso: 26.-28.3.
  • Opetusjakso: 2.4.-4.6.
  • Työssäoppimisjakso/ohjelmistoprojekti: 5.6.-14.8.
  • Päätösjakso: 15.-19.8.

Sivu päivitetty 15.4.2024